Labels

sâmbătă, 22 octombrie 2011

Cvasi-cristalele

Acum aproape 30 de ani, în ziua de 8 aprilie 1982, în timp ce examina la microscopul electronic un aliaj de aluminiu și magneziu, chimistul israelian Dan Shechtman, descoperea cvasi-cristalele. Acestea au o structură atomică ordonată, dar nu și periodică, modelul cvasicristalin al atomilor poate umple în totalitate spațiul liber disponibil.



De ce este acest fapt extraordinar?
Conform unei teoreme din cristalografia clasică, se credea că modelul cristalin nu poate admite decât simetrii de ordinul 2, 3, 4 sau 6 fără a crea un haos al atomilor. Astfel, o simetrie de ordinul 5, ca cea descoperită de Shechtman părea imposibilă. Din această cauză, omul de știință care a făcut descoperirea a fost ridiculizat de colegii săi până la confirmarea descoperirii.
Utilizarea cvasi-cristalelor
Fiind materiale dure, puternic izolatoare termice și electrice, însă ușor casante, acestea se folosesc în industrie. Oțelul care conține cvasi-cristale a fost deja utilizat pentru lamele de ras și instrumentele medicale necesare chirurgiei oculare.
Descoperire nouă, bazată pe modele grafice vechi
Structuri cvasiperiodice au fost observate în moschei din Iran și diverse mozaicuri islamice și arabe:













Foarte interesant și deloc întâmplător este faptul că proporția acestora e dominată de numărul de aur, Phi.
Mai multe imagini: aici și explicații aici.

Surse: http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/chemistry/laureates/2011/
http://science.hotnews.ro/stiri-stiinte_fundamentale-10326207-video-cvasi-cristalele-premiul-nobel-pentru-chimie-descoperire-pentru-care-daniel-shechtman-era-fie-concediat-acum-30-ani-cativa-ani-fost-singur-fost-ridiculizat-colegi.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Quasicrystal

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Articole amestecate, din subiectele care ma intereseaza... :-)